A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

lauantai 22. kesäkuuta 2013

Tiedeakatemiaan tutustumassa

Joukko seuramme jäseniä teki matkan Pietariin "Sjögrenin jalanjäljissä" 23. - 25.4.2013. Sjögren teki elämäntyönsä tiedeakatemian tutkijana 1800-luvun alkupuolella. Samat akatemian rakennukset, joissa Sjögren jo aikanaan tepasteli, seisovat edelleen Pietarin keskustassa. Nykyisen tiedeakatemian henkilöstö otti seurueen ystävällisesti vastaan akatemian talossa ja esitteli akatemiaa.

Kansainvälisten suhteiden päällikkö Svetlana Koreneva opasti matkalaisia. Hän on seuralle tuttu henkilö, koska hän tuntee Sjögrenin historian läpikotaisin ja hän oli mukana toiminnassa silloin, kun Sjögrenin muotokuva lahjoitettiin akatemialle. Alla kuvassa Marja Pullinen ojentaa hänelle kehystetyn korttikuvan maalauksesta, joka esittää Sjögreniä.
 
Pietarin akatemia (nykyään Venäjän tiedeakatemian Pietarin tiedekeskus) on vaikuttava rakennuksenakin.


Siellä on ihailtavissa myös Sjögrenin muotokuva.
Rakennuksen esittely matkalaisille ja toiminnasta kuuleminen olivat vaikuttavia.
Matkan aikana Päivi Ronimus kertoi elämästä 1800-luvun Pietarissa, Suomessa ja Venäjällä. Hän kuvaili niitä vaikeuksia, joita silloin joutui kohtaamaan, jos köyhistä oloista yritti ponnistaa "uraputkeen" - kuten  A.J. Sjögren teki. Hänellä ei ollut sukua, ei rikkaita eikä vaikutusvaltaisia suosittelijoita, ei valtaa eikä mammonaa. Luja työ, verraton lahjakkuus sekä muutamat suosijat olivat Sjögrenin ponnistuslautana kohti akateemikon asemaa keisarillisessa  Pietarissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti