A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

maanantai 12. toukokuuta 2014

Kävelyä kylällä

A.J. Sjögrenin syntymäpäivänä 8.5.2014 järjestimme "kulttuurikävelyn" Iitin Kirkonkylällä. Näin kävelystä kertoo Mailis A. :
A.J. Sjögrenin puistikossa Iitin kirkonkylässä vietettiin kodikas tuokio muistellen Anders Johan Sjögreniä, joka lähti suutarinpoikana Sitikkalasta ja päätyi Pietariin arvostetuksi akateemikoksi. Läsnä Sjögrenin syntymäpäivillä oli 32 Sjögrenin Seuran ystävää.
A.J. Sjögrenin syntymästä on kulunut tänä vuonna 220 vuotta, ja Iitin kirkolla sijaitsevan muistokiven pystytyksestä on siitäkin kulunut jo 20 vuotta. Muistokivi on aito luonnon muovaama kivi. Se on siirretty paikoilleen Sjögrenin puistikkoon vähän ylempää Kinttumäen rinteestä. Reliefi kiven pinnassa on viime vuonna kuolleen taiteilija Osmi Nyströmin muotoilema ja valama, muistomerkin kirjaimet ovat Kuusankoskelta. Muistokivi ja puistikko ovat Iitin seurakunnan maalla. Seuran puheenjohtaja Jaakko Helminen piti muistomerkillä puheen ja yhdessä kajautettiin kirkonkylän neliasteiseen ja sadetta tihkuvaan ilmaan kolminkertainen eläköön -huuto.
Iltaan kuului vielä kulttuurikävely Iitin kirkonkylässä. Saimme kuulla kirkon ja vanhojen, muutamien jopa 1700-luvulta peräisin olevien talojen arkkitehtuurista FM Kris-Tiina Valolahden opastuksella. Muistitietona on säilynyt, että Lepolan ja Vierulan talojen välimaastossa oli A.J. Sjögrenin isän vanhuuden mökki, joka oli tehty Sitikkalasta Sjögrenin syntymäkodin pihapiiristä puretuista ja kirkolle siirretyistä ulkorakennuksista. Rattoisa Sjögrenin Seuran ilta päättyi yhteisten kahvien merkeissä Kylätalossa. Ilta oli antoisa ja siitä kiitos Kris-Tiinalle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti