A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

keskiviikko 28. elokuuta 2013

Retki Sitikkalaan onnistuiRetkeen osallistui neljä henkilöä polkupyörillä ja seitsemän henkilöä autoillen. Sää oli loistava, tyyni ja aurinkoinen, mieliala korkealla.
Autoilijat pysäköivät Sitikkalan kylänmäellä hirvimiesten kodan edustalle ja lähestyivät Anders Johan Sjögrenin (1794 - 1855) syntymäpaikan muistomerkkiä mäeltä alaspäin vanhaa kylätien väylää myöten. Pian silmiin piirtyikin Pitkäkallion rinteellä muistomerkin siluetti kirkkaassa auringonvalossa. Pyöräilijät taas nousivat ylämäkeen samaa risuaidan reunustamaa ratastietä. 

Muistomerkki on pystytetty vuonna 1964 Ristolan maalle lähelle oletettua Sjögrenin kotimökin paikkaa. Muistomerkin ympärillä on verkkoaita, jossa on puinen, ajan pehmittämä portti.
Kotimökistä saati muista rakennuksista ei ole paikalla mitään jäljellä. Kirkonkylän Lepolan talon pihassa oleva aitta on siirretty aikoinaan kirkolle Sjögrenin pihasta leskeksi jääneen isän vanhuuden asumukseksi. Sekin on koottu Sitikkalassa olleen kodin pihapiirin eri rakennusten käyttökelpoisista hirsistä. (Iitin historia I ja A.J.Sjögren, iittiläinen, Ritva Kiimalainen-Stenberg, s.17).
Maisema on todella luonnonkaunis kalliorinne, ja näkymä avautuu patovallien reunustamalle Kymijoelle. Sjögren itse omaelämäkerrassaan kuvaili kotiseutuaan sanalla romanttinen.
Syyskesän kuulas aurinkoinen päivä innosti osan pyöräilijöistä kiertämään Iso Valkjärven Sianselkää pitkin ja palaamaan Tapolaan Soinin kautta. Ensimmäiset herkkutatitkin löytyivät vanhan ja hieman metsittyneen polun varresta.
Suuret kiitokset "etappitalon" isäntäväelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti