A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

tiistai 20. marraskuuta 2012

Loviisan triviaalikoulun sijainti

Loviisan triviaalikoulun sijainti selvitetty

A.J. Sjögren kävi triviaalikoulua Loviisassa vuosina 1803 - 1808. Kun tammikuun lopulla 1803 muutamat Iitin Sitikkalan kylän talonpojat lähtivät viemään maataloustuotteita markkinoille kuuden peninkulman päähän Loviisaan, pitäjänsuutarikin päätti liittyä heihin
viedäkseen poikansa kouluun. Loviisa oli lähin kaupunki, jossa oli triviaalikoulu. Se oli perustettu vuonna 1760, kun Loviisan pedagogio, joka oli toiminut vuodesta 1750 lähtien, muutettiin triviaalikouluksi. Ensimmäinen koulutalo oli rakennettu Kuningattarenkadun varrelle, sen itäpuolelle välittömästi nykyisen Karlskronabulevardin eteläpuolelle.
Vuonna 1800 triviaalikoulun käyttöön valmistui uusi koulurakennus. Se sijaitsi Degerbyn rusthollirakennuksen länsipuolella ja silloisen puukirkon eteläpuolella olevan Kirkkotorin vieressä sen itäisellä laidalla. Loviisan triviaalikoulun paikan pystyy hahmottamaan nykyisestä kaupungin ydinkeskustan kartasta, kun tietää, että Degerbyn rusthollirakennuksessa toimii tänä päivänä kievari/ tilausravintola Degerby Gille (Sepänkuja 4) ja että puukirkon paikalla sijaitsee nykyisin hotelli Zilton (Brandensteininkatu 19). Vuonna 1803 Sjögren sai aloittaa koulunkäynnin siis uudessa koulurakennuksessa. Koulunkäynti kuitenkin keskeytyi, kun venäläiset joukot miehittivät kaupungin helmikuun 21. päivänä 1808 ja koulurakennus sodan vuoksi tarvittiin sairaalaksi. Opetusta jatkettiin kuitenkin aina mahdollisuuksien mukaan kesään saakka opettajien kotona. Elokuussa 1808 Sjögren lähti opiskelemaan Porvoon kaupungin lukioon. Loviisan vuoden 1855 suurpalo tuhosi triviaalikoulun, kuten myös läheisen puukirkon sekä monia muita rakennuksia, mutta säästi triviaalikoulun viereisen Degerbyn rusthollirakennuksen.

Lähteet
:
Sirén, Olle. 1995. Loviisan kaupungin historia 1745-1995. Loviisan kaupunki. Itä-Uudenmaan paino. Lovisa. 411 s.


Sjögren, A.J. 1955. Tutkijan tieni. Suom. Aulis J. Joki. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Helsinki. 263 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti