A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

perjantai 19. lokakuuta 2012

Kaari Utrio vieraili Kausalassa - En voinut jättää häntä vain muutamaan sivuun, kertoi Kaari Utrio A.J. Sjögrenin osuudesta kirjassaan Oppinut neiti. Niinpä hän kirjoitti Sjögrenistä melko paljon alkukappaleissa. Kuitenkaan kirjailija ei voi kertoa kaikkea kaikesta, vaikka hän historiallista romaania kirjoittaessaan haluaa esitellä niin päähenkilöt, sivuhenkilöt kuin ympäristönkin melko tarkkaan. Kaari Utrio sanoi, että kirjailija tietää asioista sata kertaa enemmän kuin lukijalle kertoo. 
Kirjailijan on tehtävä valtava tutkimustyö ja perehtyminen ennen kirjan kirjoittamista. Utrio kertoi, että hän oli ihastunut Sjögreniin henkilönä ja lukenut hänestä satoja sivuja tietoa.
Kuitenkin romaanin muoto ja juoni tekee sen, että kaikkia historiallisia tosiasioita ei kirjan sivuille voi tuoda ikään kuin päälle liimattuina tietolappusina. On pakko tehdä karsintaa. ”Kirjailijan tulee tietää, missä vaiheessa laittaa stoppi tiedonjaolle.”
Kaari Utrio korosti, että kirjan juonen suunnittelu on hänestä kaikkein kiehtovinta. Siinä kirjailija voi luoda juuri sitä, mitä haluaa.
Seuramme oli järjestänyt tämän kirjailijan luentotilaisuuden kirjaston myötävaikutuksella. Lukion salissa oli noin 80 innostunutta kuulijaa ja kirjallisuuden lukijaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti