A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

perjantai 13. huhtikuuta 2012

UUSI TUTKIMUS SJÖGRENISTÄ VENÄJÄKSI

Vuoden 2011 lopulla AJS-seura sai tuoreita tuliaisia Kansalliskirjastosta, kun siellä työskentelevä entinen iittiläinen Pentti Niemimaa toi muhkean yli 900-sivuisen venäjänkielisen teoksen akateemikko A. M. (Mihailovits) Sjögrenistä Venäjän Kaukasian-tutkimuksen perustajana. Tekijä on maassaan tunnettu folkloristi ja tutkija Alla Alieva (s. 1935) Moskovan tiedeakatemian maailmankirjallisuuden instituutista.
Alla Alievan toimittaman laajan teoksen alkupuolella käsitellään AJS:n tutkimusmatkoja Kaukasiaan a Krimille (1835 – 1838) päiväkirjaotteiden ja kirjeenvaihdon perusteella: Sjögrenin kirjeitä akateemikoille Frähn ja Krug sekä Sjögrenin Kaukasiasta saamia kirjeitä (1839 – 1845).

Pääosan teoksesta muodostavat osseetin kielen tutkimuksiin, kielioppiin ja sanakirjatyöhön liittyvät tekstit alkuperäisiä käsinkirjoitettuja näytteitä myöten, satoja sivuja. Niihin kuuluu myös Sjögrenin tserkessiläis-kabardilaisen ystävän ja kielentutkimuksen harrastajan kapteeni Nogman jälkeenjääneet muistiinpanot kabardin kieliopista, jotka tämä oli tuonut Pietariin Suomensukuisten ja kaukasialaisten kielten akateemikon AJS:n tarkastettavaksi. (AJS kertoo omaelämäkerrassaan, jossa hän pahoittelee ystävänsä onnetonta kohtaloa: lämpimiltä seuduilta tullut Nogma sairastui ja menehtyi kylmänkosteassa Pietarissa.)
Kieltä taitamatonkin pystyy arvaamaan kirjan loppuosan 150sivulla painetun tekstin Sjögrenin ”Tutkijan tieni” –teokseksi (julkaistu suomeksi 1955). Käännöksen lopussa on lukijaa varten toistasataa selitystä ja viittausta sekä selvitys omaelämäkerran taustoista.
Teos löytyy Iitin kirjastosta, A. J. Sjögrenille varatusta kaapista.

A.J. Sjögrenin Seura esittää suuret kiitokset tutkija Alla Alievalle. Hän on omalta osaltaan tehnyt tunnetuksi akateemikko Anders Johan Mikaelson Sjögrenin elämäntyötä erityisesti osseetin kieliopin ja sanakirjan tekijänä.
AJS:n toisessa kansainvälisessä muistokonferenssissa 2006 käsiteltiin Venäjän vähemmistökansojen ja –kielten tutkimusta 1800-luvulla. Yhtenä luennoitsijana oli tutkija Pohjois-Ossetian Vladikaukasuksesta. Hän todisti havainnollisesti akateemikko Sjögrenin merkityksen ossetialaisille tänäkin päivänä näyttämällä kuvat Akateemikko Sjögrenin katukilvestä ja muotokuvasta yliopiston juhlasalin seinällä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti