A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Esitelmäilta 28.4.2011

Torstaina 28. huhtikuuta kokoonnuimme Iitin lukiolle kuuntelemaan kahta esitelmää. Tilaisuuden alussa A.J. Sjögrenin Seura lahjoitti lukiolle Marja Pullisen valokuvamuotokuvan. Marja Pullinen toimi äidinkielen lehtorina Iitin lukiossa, jossa hän innosti opiskelijoita kirjoittamisen ilmaisuun. Marja toimi myös seuramme pitkäaikaisena puheenjohtajana.

Kuvassa oikealla Marja Pullinen, keskellä taulun vastaanottanut rehtori Ari Toropainen ja vasemmalla pj. Maija-Liisa Petsalo. Marja Pullinen totesi kiitossanoissaan, että sieltä hän nyt kuvana vahtii Aino Vallin kanssa ovea, jonka toisella puolella äidinkielen luokassa on A.J. Sjögrenin muotokuva.

Illan esitelmistä ensimmäisessä Päivi  Ronimus kertoi A.J. Sjögrenin matkoista Latvian Liivinmaalle. Sjögren oli silloin jo sairas mies, joten hän hoiti näillä matkoilla terveyttään mm. uimalla Liivinmaan hiekkarannoilla. Hän asusteli yleensä pappiloissa, joista hän sai tietoonsa ne henkilöt, jotka vielä puhuivat liiviä. Ensimmäisellä matkalla  mukana oli taiteilija Pezold. Sanakirja, joka sisältää myös muita tekstejä, julkaistiin vasta Sjögrenin kuoleman jälkeen.
Toisessa esitelmässä Sanna-Kaisa Spoof kertoi perinteen keruusta Iitissä.Hän totesi, että iittiläistä aineistoa on hyvin paljon muualla kuin Iitissä, mm. eri museoissa ja arkistoissa Tampereella, Lahdessa, Kotkassa ja Helsingissä. Mutta on "unohtunutta" aineistoa Iitissäkin, mm. kirjastossa on tekstiiliperinteen keruuseen liittyvää tutkimusaineistoa. Puuhuonekaluihin liittyvä perinne, Aino Vallin sana- ja perinnekirja sekä Tyyni Vahterin työ mm. Iitin kansallispuvun tiimoilla tulivat erityisesti esille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti