A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

A. J. SJÖGRENIN SEURAN TIEDOTUSBLOGI

sunnuntai 29. elokuuta 2010

Laukon retki

Meitä oli parikymmentä seuran jäsentä ja ystävää, jotka retkeilimme lauantaina 28.8. Pirkanmaalla. Pääkohteemme oli Laukon kartano Vesijärvellä.
Ensin kuitenkin käytiin lounaalla Lempäälän puolella kauniissa Hakkarin lounaspaikassa. Sitä ennen olimme ottaneet kyytiimme Päivi Ronimus-Poukan, joka kertoi meille mielenkiintoisia asioita Pirkanmaalta. Päivi on Sjögren-tutkijana seuramme hallituksen asiantuntijajäsen. Hän osasi kertoa seudun historiasta ja nähtävyyksistä, koska hän on nyt tullut olleeksi Tampereella useita vuosia. Vesilahti taas on tullut hänelle tutuksi miehensä suvun kautta.

Sitten matkasimme Laukkoon läpi kumpuilevan ja viljavan Hämeen maaseudun. Laukossa saimme asiantuntevan ja innostavan opastuksen Liisa Lagerstamilta. Kuulimme kartanon ja sen esineistön vaiheista aina keskiajalta nykypäivään asti. A. J. Sjögren vieraili Laukossa saamassa parannusta silmäsairauteensa 1830-luvulla, kun Laukon omistajana oli etevä lääketieteen professori Johan Agapetus Törngren. Silloin Laukko oli muutenkin merkittävä paikka suomalaisen identiteetin synnyn kannalta: Elias Lönnrot sai merkittävää tukea kartanon omistajaperheeltä kootessaan Kalevalaa. Lönnrot teki Laukossa paljon kirjallisia töitä, Laukko oli hänelle melkeinpä "tutkimusresidenssi". Lönnrot jopa päiväsi Kalevalan esipuheensa Laukossa 1849. Lönnrot ja Sjögren olivat kirjeyhteydessä molempien pohdiskellessa näitä kalevalaisia kysymyksiä. Kirjeenvaihdosta löydät enemmän tietoa A.J. Sjögrenin kotisivuilta.  Linkki mielenkiintoiseen Laukko-tietouteen: Eva Törngrenin merkitykseen.
Saimme nähdä kartanon näyttelyn sekä eri huoneiden taulut, huonekalut ja esineistön - ja päälle vielä diaesityksen, joka kertoi kartanon historiasta valaisevasti. Vielä saimme nauttia kartanon kahvitarjoilusta, jossa oli mukan mm. erittäin maistuva juustokakku ja herkullinen tryffelisuklaa-namu.
Päivämme lopuksi matkasimme Vesilahden kirkonkylän läpi Tampereelle, jossa ihailimme Hatanpään kartanon ruusutarhaa. Siellä olikin vielä useita loistavia ja eri värisiä ruusuja kukassaan. Sade ei päässyt meitä retkellämme haittaamaan, sillä vasta kotimatkalla alkoi vihmoa vettä linja-auton etulasiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti